Lån uten sikkerhet til oppussing

Har du lenge tenkt på å pusse opp boligen, men pengene strekker ikke helt til? Da kan et lån uten sikkerhet, eller et forbrukslån, være løsningen. Et lån uten sikkerhet kan du få hos de aller fleste banker samt andre finansforetak. Som navnet indikerer, behøver du ikke stille verken bil, eiendom eller andre formuesgjenstander som garanti.

Hvorfor låne penger til oppussing?

Oppussing øker gjerne boligens verdi, spesielt om det er badet eller kjøkkenet som skal pusses opp. Renovering av bad og kjøkken er en kostbar affære og budsjettet overskrider det de fleste har stående disponibelt på kontoen sin. Det kan også oppstå plutselige utgifter underveis når du pusser opp som du ikke har tatt med i beregningen. Skulle uforutsette oppstå, er forbrukslån eller kredittkort en god idé.

Hvem kan ta opp lån uten sikkerhet?

For å ta opp et lån uten sikkerhet er banker og andre finansinstitusjoner pliktige å følge forskrifter utarbeidet av regjeringen. Disse er ment å forhindre at personer med allerede sårbar økonomi tar opp lån de ikke kan betjene.

Noen av kriteriene for å låne penger uten sikkerhet er:

  • Være over 18 år, svært mange krever at du er fylt 20 år.
  • Inntekten din må være høy nok til å betjene lånet. Ofte kreves det minst 1200 000 kr i årlig inntekt.
  • Samlet gjeld må ikke være mer enn fem ganger din årlige inntekt.
  • Din økonomi må tåle en renteøkning på minst 5 %.
  • Kredittvurderingen din må være god
  • I all hovedsak får personer med betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker ikke innvilget søknaden om lån uten sikkerhet.

Hvordan finne det beste lån uten sikkerhet til oppussing?

Du finner det beste lånet for deg ved å sammenligne betingelser og vilkår fra flere forskjellige banker og finansforetak. Det kan være store forskjeller når det gjelder rentenivå og hvilke avgifter de ulike aktørene opererer med. Noen banker har årsavgift og oppstartsavgift, mens noen ikke har det. Samler du tilbud fra flere, kan du som lånekunde motta flere tilbud og la bankene konkurrere om å få deg som låntaker og ikke omvendt.

Fleksibelt lån uten sikkerhet

Ettersom det ikke kreves pant i eiendeler, stiller ikke banken eller foretaket føringer på hva lånet skal brukes på. Med andre ord kan lån uten sikkerhet brukes til en lenge planlagt oppussing, en etterlengtet ferie, en uforutsett utgift eller til refinansiering av eksisterende gjeld.

Er planen å bruke pengene til oppussing kan du vurdere to ulike lånetyper innenfor lån uten sikkerhet: forbrukslån eller kredittkort. Forbrukslånet blir utbetalt til din konto, og du nedbetaler hele lånet over maksimalt fem år. Med kredittkortet får du et betalingskort med kreditt, og kan bruke det som betalingsmiddel i butikk og på nett. Du betaler kun tilbake det du faktisk bruker, og kan få rabatter og andre fordeler som gjør oppussingen rimeligere ved rask nedbetaling.

Hvor mye kan jeg låne?

Summen du kan låne avhenger av din kredittscore som fastsettes ut fra inntekt, tidligere gjeld, alder og andre faktorer. Du kan søke om å låne fra 5 000 til 600 000 kroner med forbrukslån, mens kreditt har en ramme på maks 150 000 kroner. Hver enkelt søknad behandles individuelt, og beløpet som innvilges fastsettes etter en kredittvurdering.

Rente

Lån uten sikkerhet er kjent for å ha høye renter, og det gjelder både for forbrukslån og kredittkort. Når det kommer til lån fastsettes renten etter en individuell vurdering av søknaden. Jo bedre kredittscore, desto lavere blir renten på lånet. Kredittkort har på sin side en fast rente. 

Renter og nedbetalingstid påvirker hvor mye du må betale for lånet, enten det er kreditt eller forbrukslån. Betaler du tilbake lånet raskt, blir kostnadene lavere.

Hvordan velge beste forbrukslån?

Når du skal velge et lån uten sikkerhet er det viktig å bruke god tid og vurdere ulike tilbud. Vurder forbrukslån og kredittkort opp mot hverandre, og se på de totale kostnadene. Bruk tid på å sette deg grundig inn i betingelsene og de ulike avgiftene og gebyrene.

Noen av disse kan være:

  • Årsavgift
  • Månedsavgift
  • Oppstartsavgift
  • Renter

Når utbetales lån uten sikkerhet?

Etter at du har søkt om forbrukslån eller kreditt vil det ta inntil 48 timer før du får svar på søknaden. I noen tilfeller kan du oppleve å få svar umiddelbart, og som regel innen det har gått 24 timer.

Får du innvilget lån uten sikkerhet må du sende inn signerte lånedokumenter før bankene kan fortsette prosessen. Har du søkt om og fått innvilget forbrukslån tar det en til tre virkedager før lånet står på kontoen. Ved søknad om kreditt tar det en til tre virkedager før du får tilgang til kreditt i nettbanken. Selve kredittkortet sendes i posten, og det kan ta inntil ti dager før du får dette.